När du kör med en släpvagn är det viktigt att förstå hur bromssystemet fungerar. Den vanligaste typen av broms på släpvagnar är påskjutsbromsen. Den här artikeln kommer att förklara vad en påskjutsbroms är, hur den fungerar och varför den är så viktig för din säkerhet.
Vad är en påskjutsbroms? En påskjutsbroms är en mekanisk broms som aktiveras när dragbilen bromsar. Den överför bromskraften från dragbilen till släpvagnens hjul, vilket gör att båda fordonen bromsar samtidigt. På så sätt undviks att släpet skjuter på bilen vid inbromsning.
Hur fungerar en påskjutsbroms?
Hjulbromsar: Bromsbeläggen pressas mot bromstrummorna vilket skapar friktion och bromsar hjulen.
Dragstången: När du bromsar med din bil trycks dragstången, som förbinder bilen med släpet ihop. För korrekt funktion är det viktigt att påskjutsbromsen är väl smörjd med fett som tillförs mellan bussningarna genom en smörjnippel med hjälp av en fettspruta.
Bromsöverföring: Denna rörelse överförs till en mekanism i släpet som aktiverar bromsarna på hjulen. För att överföra bromskraften finns det flera mekaniska delar som bromsvajrar, bromsstänger, bromsbackar och bromstrummor.
Varför är påskjutsbromsen viktig?
- Säkerhet: En väl fungerande påskjutsbroms är avgörande för att kunna bromsa säkert med ett släp.
- Stabilitet: Den hjälper till att hålla släpet under kontroll vid inbromsning, vilket minskar risken för sladd.
- Mjukt körsätt: För att skona både bromsar och kopplingar på både bil och släp är det bra att köra mjukt och förutse eventuella stopp.
- Påskjutsbromsen är en viktig säkerhetskomponent på släpvagnar. Genom att förstå hur den fungerar och genom att följa några enkla tips kan du säkerställa en trygg och bekväm körning med släp.
Justering av bromsar
En korrekt justering av bromsar är viktig för säkerheten så att släpvagnen har en jämn bromsverkan på alla hjulen och inte drar i sidled vid bromsning. Hur justeringen av bromsar på en släpvagn går till varierar mellan olika fabrikat på släpvagnsaxlar så det är viktigt att läsa manualen för just din modell av bromssystem.
Gemensamt för alla bromssystem är att den huvudsakliga justeringen görs genom någon mekanism som spänner ut bromsbackarna mot bromstrumman. Denna manövreras som regel från bromssköldens baksida. Först efter att bromsarna är justerade vid naven gör man justering av inspänningen av bromsvajrar och bromsstänger.
Hur fungera Backautomatiken på en släpvagn?
Det kan kännas som en paradox att det går att backa med en släpvagn som har hela dragstången intryckt men det beror på att en funktion som heter backautomatik träder in och låter bromsbeläggen fjädra undan så att släpvagnen kan rulla bakåt.
Har du backat till en position där du vill koppla loss släpvagnen och parkera är det en bra rutin att avsluta backningen med att köra lite framåt så att du drar ut dragstången och återställer alla bromskomponenter i sitt normala läge.
Handbromsspak
För att manövrera bromssystemet när släpvagnen inte är kopplad till en dragbil använder man handbromsspaken, denna drar i bromsvajrarna på samma sätt som när påskjutsbromsen aktiveras. På nyare släpvagnar är handbromsspaken utrustad med en kombination av fjäder och gasdämpare så den har egentligen bara två lägen full broms eller ingen broms.
Tänk på att om handbromsen aktiveras samtidigt som släpvagen rullar bakåt kan backautomatiken träda in och göra att vagnen fortsätter rulla ett par decimeter till innan bromsspaken stannar i ett bakre läge med full bromsverkan.
Katastrofvajer
Katastrofvajern eller säkerhetsvajern är en tunn vajer som ansluts mellan bakändan på handbromsspaken på släpkärran och bilen. Dess funktion är att om släpvagnen av någon anledning skulle lossna från bilen så skall släpets bromssystem aktiveras genom att bromsspaken rycks upp innan säkerhetsvajern mellan trailern och bilen slits av.
Tag för vana att koppla loss katastrofvajern innan släpvagnen lossas från bilen, det är mindre trevligt att utlösa bromsspaken så att den kommer mot ansiktet.
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Lund Hyrsläp Lund
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Malmö Hyrsläp Malmö
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Helsingborg Hyrsläp Helsingborg