Dragbilar

Funderar du på hur tungt släp du får dra efter din bil och vilken körkortsbehörighet du behöver för att få dra olika släp?

Har du registreringsnummer på både bilen och släpvagnen är det lättaste att gå in på Släpvagnskalkylatorn hos Transportstyrelsen. https://slpvkalk.transportstyrelsen.se/extweb/Slapvagnskalkylator/Slapvagnskalkylator.aspx

Tjänstevikt

I tjänstevikten ingår fordonet med det tyngsta karosseriet som hör till fordonet. Full bränsletank och motorolja och andra vätskor fullt uppfyllda. En normalviktig förare på 75 kg ingår också i tjänstevikten, övriga passagerare är definitionsmässigt lastvikt.

Totalvikt

Totalvikten är bilens tjänstevikt + maximal lastvikt. Totalvikten är viktig att hålla koll på särskilt för förare med vanligt B-körkort eftersom det är totalvikterna som ofta sätter begränsningarna för om du får köra fordonskombinationen och inte hur mycket lastvikt du har just nu.

Bruttovikt

Bruttovikten är den verkliga vikten som fordonet har just nu med tjänstevikt + mängden lastvikt. I vissa fall kommer Släpvagnskalkylatorn berätta att du får köra bilen ihop med det släpet men du får bara lasta ett visst antal kilo i bilen respektive släpet.

Motorer och drivmedel

Samma bilmodell kan finnas i olika versioner med olika motorer och drivmedel. Det kan skilja flera hundra kilo i hur mycket du får dra beroende på om du t.ex. har den minsta bensinmotorn eller den största dieselmotorn. Elbilar och hybridbilar kan ofta ha en maximal släpvagnsvikt som är mycket låg i förhållande till bilens storlek och styrka.
Elbilar har i många fall så tunga batterier att summan av totalvikter för en bil och ett släp fort kommer upp över 3500 kg så att det blir en tung kombination.

Lätt släp

Ett lätt släp är definitionsmässigt en släpvagn med maximal totalvikt om 750 kg. Beroende på kombinationen mellan vikterna mellan bilen och släpet kan även ett tyngre släp räknas som ett lätt släp.
För den som skall köpa ny bil och har behov att transportera t.ex. en häst eller en båt med en vanlig familjebil och B-körkort kan man behöva jämföra flera bilmodeller och motoralternativ innan man hittar rätt kombination.

Bromsat Släp

Ett bromsat släp är försett med egen bromsanordning. På lätta släp är det så gott som uteslutande en påskjutsbroms som aktiveras av att dragstången trycks in av att släpet vill fortsätta framåt när bilen bromsar. Bromsade släp har maximal tillåten hastighet 80 km/h.

Obromsat släp

Skall du dra ett obromsat släp efter din bil gäller det att vara vaksam på kombinationen av vikt mellan släpet och dragbilen. Beroende på viktkombinationen kan maximal hastighet vara antingen 80 km/h eller 40 km/h

Efterfordon

Efterfordon med LGF-skylt som dras efter personbil får bara vara avsedda för ett särskilt ändamål t.ex. upptagningsvagn för båt eller skylift. Efterfordon får inte vara avsedda för att lasta valfritt gods, det är således inte möjligt att sätta LGF-skylt på en släpvagn som har fått underkänt på besiktningen och fortsätta köra.

Registreringsbevis

I bilens registreringsbevis finns information om tjänstevikt och totalvikt för både bilen och släpvagnar som får dras efter bilen men det är snabbare att kontrollera fordonskombinationen i Släpvagnskalkylatorn på Transportstyrelsens hemsida.

Montera dragkrok

Om din bil inte har dragkrok som är monterad från fabrik kan den eftermonteras, det finns både fasta dragkrokar, avtagbara dragkrokar och utfällbara dragkrokar. Den fasta dragkroken är den enklaste varianten och den är helt befriad från rörliga delar som kan krångla, nackdelen är främst att den inte uppfattas som så estetiskt tilltalande för den som sällan drar släp efter sin bil. Avtagbara dragkrokar behöver regelbunden motion, rengöring och smörjning. En avtagbar dragkrok som sitter fast och inte går att ta loss är en vanlig orsak till ombesiktning. En infällbar dragkrok kan innehålla både spärrar sensorer och elmotorer av olika slag och är således den mest komplicerade varianten.
Idag är det administrativt enklare att eftermontera en dragkrok eftersom det finns dragkrokar som är typgodkända till specifika bilmodeller.

Släpvagnskontakt

7 eller 13 poler Släpvagnskontakt. Bilar som får dragkrok från fabrik är alltid utrustade med den nya 13-poliga släpvagnskontakten. När dragkroken eftermonteras kan man även välja den gamla 7-poliga släpvagnskontakten. Det kan även vara en kostnadsfråga vilken modell på släpvagnskontakt man väljer. Läs mer om Släpvagnskontakter

Tillbaka till startsidan Rental Öresund Släputhyrning
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Ängelholm Hyrsläp Ängelholm
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Höganäs Hyrsläp Höganäs
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Eslöv Hyrsläp Eslöv