Koppla på släpvagnen – steg för steg

Att koppla på ett släp är enkelt när du vet hur du ska göra. Följ dessa steg för att säkerställa att ditt släp är säkert fäst:

  1. Backa till släpet: Placera dragbilen så att dragkroken hamnar precis under kulhandsken på släpet.
  2. Sänk ner kulhandsken: Lossa spärren på kulhandsken och sänk den över dragkroken.
  3. Veva upp stödhjulet: När kulhandsken sitter fast, veva in stödhjulet så att släpet vilar på dragkroken.
  4. Kontrollera Kulhandsken: Kontrollera att kulhandsken verkligen har gripit om bilens dragkula. Är släpet olastat är det enklaste att lyfta i släpvagnens dragstång och se att bilen följer med uppåt. Är släpet tyngre använder man släpvagnens stödhjul, vevar och ser att bilen följer med uppåt. Håll inte på och rycka upp och ner i handtaget det kanske lossar en kärvande mekanism som faktiskt har gripit om kulan på ett korrekt sätt.
  5. Fäst säkerhetsvajern: Koppla fast säkerhetsvajern ordentligt mellan släpet och bilen. Denna vajer är viktig om släpet skulle lossna under färd.
  6. Anslut elen: Koppla ihop elkontakten mellan bilen och släpet. Kontrollera att alla lampor fungerar som de ska.
  7. Släpp parkeringsbromsen: Släpp parkeringsbromsen på släpet.
  8. Kontrollera igen: Innan du kör iväg, gå runt släpet och kontrollera att allt sitter fast ordentligt.

Viktiga saker att tänka på:

  • Stödhjulet: Se till att stödhjulet är helt uppvevat innan du kör iväg för att undvika att det skadas, farthindren är högre än du tror!
    Stödhjulet har två mekanismer som båda skall användas.
    Med klämfästet om ytterröret kan du snabb få ut och in mycket slaglängd, denna funktion skall användas fullt ut.
    Veven skruvar ut stödhjulet, det är en långsammare funktion men med stor kraft som används för att lyfta och sänka draget till rätt nivå.
  • Säkerhetsvajern: Kontrollera att säkerhetsvajern är ansluten till bilen antingen i en särskild ögla i anslutning till dragkroken eller om det saknas en ögla att den ligger i en tight snara runt dragkroken. Kontrollera att säkerhetsvajern / Katastrofvajern är oskadad, den är en viktig säkerhetsfunktion eftersom det är den som skall utlösa släpets bromsar om det skulle lossna från bilen.
  • Belysning: Alla lampor på släpet ska fungera korrekt.

Släpvagnen är kopplad på bilens dragkula katastrofvajern ligger över draget för att inte släpa i marken. Släpet är ett gallersläp som är ett hyrsläp från Rental Öresund Släpvagnsuthyrning.
Släpvagnen är kopplad på bilens dragkula katastrofvajern ligger över draget för att inte släpa i marken.
Handhavandefel på stödhjul till släpvagn. Hjulet är inte fullt uppvevat och låst bakåt. Det är stor risk att stödhjulet slår emot vid farthinder. Lär dej koppla släpvagn korrekt.
Handhavandefel på stödhjul till släpvagn. Hjulet är inte fullt uppvevat och låst bakåt. Det är stor risk att stödhjulet slår emot vid farthinder.

Är du rädd att släpet skall lossna från bilen?

Den vanligaste orsaken till att släpvagnar lossnar från bilen är ett rent handhavandefel. Man har backat för långt eller dragit fram släpet för långt så att kulan har tryckt mot låsmekanismen i den bakre delen av kulhandsken. Den har då utlösts och knäppt i tomma intet så att bilens dragkula ligger under den knäppta låsmekanismen. Det kontrolleras lättast genom att lyfta i släpet för hand eller med hjälp av stödhjulet och se att bilen följer med. Självklart skall man vara vaksam för rena mekaniska fel liksom bristfälligt smörjda handskar och dragkulor som får kulhandsken att kärva.

Får du inte loss släpvagnen från bilen?

  • Det kan finnas flera orsaker till att du inte lyckas koppla loss släpvagnen från bilen.
  • Den vanligaste orsaken till att inte kulhandsken lossnar från bilen är att du har vevat upp med stödhjulet innan du har lyft handtaget på kulhandsken. Du har har lyft upp bilen med hjälp av stödhjulet och att bilens vikt hänger i dragkroken då går det inte öppna kulhandsken med handtaget.
  • Har du backat och gummibälgen över påskjutsmekanismen är ihoptryckt så kan påskjutsdämparen en gasfjäder inne i draget trycka framåt så att det ligger emot någon kant. Knuffa bak släpet eller lägg i bromsen på släpet och kör fram bilen några centimeter.
  • Är påskjutsmekanismen fullt utdragen och handbromsen på vagnen är aktiverad så tar det förmodligen emot någon kant. Lägg ur handbromsen så att vagnen kan röra sig några millimeter.
  • Dragkula och kulhandske kan vara rostiga och bristfälligt smörjda så att det glider dåligt då brukar man lyckas med att vicka lite på kulhandsken se sedan till att slipa bort gravrost och smörja med smörjfett.


Tillbaka till startsidan Rental Öresund Släputhyrning
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Malmö Hyrsläp Malmö
Läs mer om Hyrsläp för kunder från Helsingborg Hyrsläp Helsingborg
Läs mer om lastsäkring Säkra din last – en steg-för-steg guide